25 Kasım 2014 Salı

Bebeğim neden ağlıyor?


Volga'yı hastanede kucağıma ilk aldığımda sormaya başladigim bu sorunun birkaç temel cevabı var ve huzurlu ve mutlu bir bebek yetiştirmek icin de bu cevapları dikkate almak başlangıç icin yeterli. Bu ihtiyacları anlamakla gunünüz geçeceği icin, size öncelikli tavsiyem, eğer telefonunuz uygunsa aşağıdaki gibi bir uygulamayı telefonunuza yükleyin. Uykusuzluktan gunluk rutini karıştırıp takip etmekte benim gibi zorlananlar icin ideal. 



Ayrıca bebeğinizin sesindeki tınıdan neden ağladığı anlayan bir cihaz da var. Kullanmadım ama gercekten ise yariyorsa her kurusuna deger :)



1.Açlık

Yenidogan bebek neden ağlar? sorusunun, heleki sadece anne sütü ile besleniyorsa ilk ve öncelikli cevabı genelde açlık oluyor. Nerdeyse saattir bir doyursanız da anne sütü yapısı gereği cok uzun sure tok tutmuyor. Bu yüzden anne sütünüzün kalitesini arttırmak icin öğün atlamamaya, iyi beslenmeye dikkat ederek, dinlenmeye ve uykuya zaman ayirmanizda fayda var. Sütü arttırmak icin neler yaptığıma geri döneceğim. Formül mamalar da maksimum 2,5-3 saat tok tutabiliyor. O yüzden bebeğinizin yemek saatlerini iyi takip etmek neden ağladığını bulmanızı kolaylaştıracaktır.

2.Gaz 

Yenidoğanlarin sindirim sistemleri anne sütünün icerigini ya da formül mamayı sindirmek icin tam anlamıyla hazır olmadığından, ayaklarını sürekli karnına çeken bebeğinizin gaz sıkıntısını gidermesine sırtını dairesel hareketlerle sıvazlayarak, sırtının üst kısmına dogru ovalayarak yardımcı olabilirsiniz. Beslenme sonrası beşiğine ya da ana kucağına gazını çıkardıktan sonra koymanız, çıkartamadıgi gaz yüzünden rahatsız olup ağlamasını, bu yüzden uykudan uyanmasını engelleyecektir.

3.Uyku

Yenidoganlarin günlük uyku ihtiyacı 17 saat civarında. Genelde 1-1,5 saat civarında, aciktığı icin uyandığı kısa aralıklı uykularla günleri geçtiği icin, sebepsiz gibi gelen yaygaranın genelde uyutulmak icin oldugunu zamanla anlamaya başlıyor insan. Bu konuda da cok önemli bir ara hatirlatma: aman diyeyim ayakta sallamak, kucakta gezdirmek, pusetle dolaştırmak gibi seyleri bebeğinizin uyku alışkanlığına dönüştürmeyin. Nasıl uyku uyuduğunu bilmeyen bebeklerimize uykuya dalması icin uyguladığımız seyler onun daha sonra uykuya dalmak icin ihtiyacı olan seylere dönüşüyor. Karnı tok, altı temiz, gazı olmayan, kıyafetleri yüzünden bir yeri kaşınmayan, kolik olmayan, üşümeyen, terlemeyen, herhangi bir hastalığı olmayan bir bebek, inanmasanız da kendi kendine uyuyabilir. Bu saydıklarım uzun ve kontrolu zor gibi gelebilir ama rutinini bildiginiz bebeğinizin nesi oldugunu çözmek kısa bir sure sonra kolaylaşacak, endişe etmeyin.

4. Alt değiştirme ihtiyacı

Bebeğiniz sadece altı kirli olduğu için değil kullandığınız bezle rahat olmadığı, bez düzgün bağlanmadığı ya da pişik yaptığı için ağlayabilir. Ben ilk aylarda neden ağladığını kolay anlayabilmek için primanın renk değiştiren premium care bezini kullanmıştım ve rahat etmiştim. Aynı bez ekstra yumuşak olduğu için ve daha önce yazdığım gibi, ilk aylar altını değiştirirken bebek temizleme pamuğunu ıslatarak altını temizlediğim için pişik problemi veya rahatsızlık durumunu minimum yaşamıştık. Bir de erkek bebeklerde, yaz aylarında idrarın pipi ucunda kristalleşmesi yüzünden zaman zaman pamuğa zeytinyağı sürerek temizlemek acısını ve yanmayı azaltıyor.   
Ayrıca ileriki aylar için, doktorunuz da uygun görürse Desitin ve Bepanthol pişik kremlerini de kullandığımız ve memnun kaldığımız için tavsiye ederim. 
Küçük bir not, ilk aylarda bebeğiniz gece ağlayarak uyandığında kıyafetlerinin kuru olup olmadığını da tavsiye ederim. Tecrübesizlik ya da uyku sersemliği ile yanlış bağlanan bez yüzünden bebeğiniz üstü ıslandığı için ağlıyor olabilir.

5.Kıyafetler

Bebekler, her ne kadar görsel olarak bayılsak da bazı kumaşlardan ve fazla dikişli kıyafetlerden, canını yaktığı ya da kaşındırdığı için hoşlanmayabiliyor. Ayrıca fazla sıcak tutan ya da üşüyeceği kadar ince kıyafetler konusunda da dikkatli olmakta fayda var. Kendini sadece ağlayarak ifade edebildiği için, eğer yukarıdaki maddeleri elediyseniz minik yavrunuz giydirdikleriniz yüzünden ağlıyor olabilir. 

6. Diş Çıkartma 

Sürekli ağıza sokulan yumruk ve bol salya zorlu diş çıkartma sürecinizin habercisi olacak, hazır mısınız? :) Bu süreçte bolca ağlama, huysuzluk ve uykusuzluk hayatınızın bir parçası haline geliyor. Daha öncede yazdığım gibi içi su dolu, buzlukta dondurduğunuz dişlikler, kehribar diş kolyesi ve meyve-sebze filesi sizin içi kurtarıcı olacaktır ve tabi yine doktorunuzun onayı ile günce 3 kereden fazla kullanmamak kaydı ile şişmiş diş eti üzerine minicik süreceğiniz Dentinox. Kehribar diş kolyesini İBS Anne-Bebek Fuarı'nda almıştım ve %100 faydalı oldu kadar kesin konuşamasam da, salyayı ve sıkıntıları azalttığını düşünüyorum.   
    
7. Kolik

Ben bebeği kolik sancıları yaşamayan şanslı annelerdenim. Bu sıkıntıyı yaşayan bütün annelere de kolaylıklar diliyorum. Gerçekten çok zor ve yavrusunu mutlulukla kucağına almış bir anne için müthiş bir sabır sınavı. Genelde doğumdan 2-3 hafta sonra başlayıp, günün aynı saatlerinde tekrar eden ve birkaç saat süren bu sancılı ve şiddetli ağlama nöbetleri için her bebeğin farklı bir formülü var. Kolik bebeklerin kimi anne kucağında sallanarak, kimi fön makinesi ile kimi bunun için yapılmış müziklerle ve kimi de burada listelemesi çok uzun sürecek başka birçok yöntemle sakinleşebiliyor.   

Yukarıdaki maddelerin sayısı elbette çoğaltılabilir. Ancak genel olarak bu maddeleri gözden geçirerek ve sıkıntısına uygun çözümler üreterek, bebeğinizin dünyaya alışma sürecini kolaylaştırabilir ve uzun vadede gülümseyerek uyanan mutlu bir bebeğin annesi olabilirsiniz. Ancak lütfen unutmayın, bütün bunları yaparken en öncelikli ilaç, sizin sakinleştiren, güven veren ve onun yanında olduğunuzu ona anlatan yumuşak sesiniz ve onu saran kollarınız ;)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder